FAYANS NASIL DÖŞENİR

Bilindiği gibi ev dekorasyonlarında kullanılan araçlardan bir tanesi de fayanslardır.  Hem duvara hem de zemine uygulanabilmektedir.  Ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. En başta dikkat edilmesi gereken nokta eğer aynı odaya fayans döşenecekse öncelikli olarak duvarlara döşenmesidir. Duvarlara yapılan fayansın çizgileri takip edilerek yerlere daha düzgün bir şekilde fayans döşenebilir. Eğer ilk önce yerlere döşenirse duvarda ki çizgilerle tutturmak zor olacaktır ve düzensiz bir görüntü ortaya çıkacaktır.

Zeminin Hazırlanması

Çatlaklar veya çukurlar varsa döşeme işlemine başlamadan önce spatül macunu ile bunların doldurulması gerekmektedir.  Macunu sürdükten sonra hemen döşeme işlemine başlanmamalı 3-4 saat kadar beklenmelidir. Karoları düzgünce zemine yerleştirmek için bir ipten yardım alabilirsiniz. Macunun kurumasını beklerken ipi duvarla paralel olarak ayarlayabilirsiniz ve fayansı da bu ipe göre döşeyebilirsiniz.

Karoların Kesilip Zemine Yerleştirilmesi

Fayansları zemine bir yapıştırıcı ile yapıştırmanız her zaman daha kullanışlı olmaktadır. Eğer yapıştırıcı değil de çimento kullanacaksınız, çimento tam kıvamına geldiğinde zemine yapıştırın ve üstüne de fayansı koyun ve kuruyup zemine yapışmasını, sabitlenmesini bekleyin. Eğer bazı bölgeler için farklı boyutlarda fayans kesmeniz gerekiyorsa da fayans kesme aleti ile ölçüsünü alıp düzgün bir şekilde kesiniz.

Keseceğiniz şekilleri, fayans kesme aletinde kolayca kesebilirsiniz, ayarlanması ve kullanması oldukça basittir. İlk fayansı duvarın kenarına koymanız ve döşeme işlemine oradan başlamanız gerekmektedir. İlk fayansı oraya yerleştirdikten sonra kalanlarını yerleştirmeye başlayabilirsiniz.